Tudomány

Az őssejtterápiák negatív oldala

Egérkísérletekkel bizonyították: a sejtek átprogramozása genetikai rendellenességeket okozhat.

Kutatók egy nemzetközi tanulmányban arra hívják fel a figyelmet, hogy az őssejtkutatás még gyerekcipőben jár, és már most lelkesítő eredményeket mutat a regeneratív gyógyászat terén. Őssejtes eljárással képesek már szöveteket, véredényeket, vért, dobogó szívsejtet előállítani. Azonban a sejtek átprogramozása veszélyeket is rejt magában.

A Genfi Egyetem Biokémiai Tanszékén és az Európai Onkológiai intézetben a sejtek átprogramozásának folyamatát és úgynevezett pluripotens sejteket, az újraprogramozott embrionális őssejtek működését vizsgálták egerekben.

A laboreredmények azt mutatták, hogy úgy tűnik, az átprogramozott embrionális őssejtek genetikai instabilitást mutatnak, és később rákot vagy az utódokban továbböröklődő genetikai rendellenességeket is okozhatnak. Így azokat alaposan át kell vizsgálni, mielőtt a regeneratív orvoslásban gyógyításra használnák őket.

A vizsgálatokból tanulmányokat közöltek a Nature című folyóiratban. A tudósok figyelmét hívják fel arra, hogy finomabb eljárásokat kell kidolgozni a biztonságosabb őssejtterápiákhoz. Első körben a genetikailag instabil sejtek stabilizációját kell megoldani.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány kivonata – angolul (Nature)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik