Tudomány

Vakulást kezelnek őssejtekkel

Administrator
Administrator

2011. 01. 04. 13:27

Makula degenerációban szenvedő pácienseken tesztelik az embrionális őssejtkezelést az Egyesült Államokban.

Az Advanced Cell Technology elnevezésű amerikai biotechnológiai cég hétfői bejelentése szerint az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA engedélyezte, hogy megkezdje a második olyan klinikai próbát, amelyben humán embrionális őssejteket használnak.

A klinikai tesztbe száraz időskori makuladegenerációbanszenvedő betegeket vonnak be. Az időskori látásvesztés gyakori oka az ideghártya éleslátásáért felelős területének elfajulása.

Októberben a Geron biotechnológiai cég orvosai elsőként kezdték meg a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen.

Az első betegnek a Geron humán embrionális őssejteket tartalmazó injekcióját adták be. A klinikai próba folyamán az eljárás biztonságosságát kísérik figyelemmel, valamint azt, hogy a páciens mennyire hatékonyan nyeri vissza érzékelését és mozgásképességét.

A második FDA-engedélyt humán embrionális őssejtek kipróbálására az Advanced Cell Technology kapta novemberben egy vakságot okozó öröklött szembetegség, a Stargardt-szindróma kezelésére. Az engedélye alapján a klinikai vizsgálatok I. fázisa kezdődhetett meg, amelyben 12 felnőtt páciens vesz részt.

MAKULADEGENERÁCIÓ

A macula – vagy sárgafolt – az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A makula degeneráció az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti. Csak öregkorban fordul elő.

A népesség öregedésével egyre több embert érint ez a betegség, amelynek száraz formája az 55 év fölöttieknél a látásvesztés vezető oka. A betegséggel érintettek száma a következő húsz évben várhatóan megduplázódik.

Gyógyítása ma még egyáltalán nem, vagy csak részben lehetséges.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az őssejtkezelést végző cég hivatalos weboldala (Geron)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.