Tudomány

Bőrből gyártottak dobogó szívsejtet

Felnőtt bőrsejtekből sikerült közvetlenül egy dobogó szív sejtjeit előállítani.

A Scripps Kutatóintézet docense, Sheng Ding szerint munkájuk egy teljesen új utat nyit meg az őssejtek programozásában. Az intézetben egerek bőrsejtjeivel kísérleteznek, hogy azokból a jövőben szívet és agyat tudjanak készíteni.

Az emberi test fejlődésekor az embrionális őssejtek szaporodnak, érettebb formákat vesznek fel, differenciálódnak, azaz átprogramozódnak a test különböző szöveteivé. De az embrionális őssejtek – amellett, hogy alkalmazásuk etikai problémát vet fel – csak korlátozottan képesek az új sejtek pótlására, ha egy szerv elveszett vagy megsérült.

FELNŐTT SEJTEKBŐL ÚJRA “EMBRIÓK”?

A kutatók olyan módszereken dolgoznak, melyekkel felnőtt emberi sejteket alakíthatnak vissza embrió-szerű sejtekké – iPS sejtekké -, amelyekből felépíthetik az adott páciensek bármilyen szövetének anyagát.

A folyamattal az a probléma, hogy rendkívül időigényes, és kockázatos. Egereknél az ezen a módon módon bőrsejtekből gyártott szívsejtek rákot okoztak a kísérleti állatokban a nem megfelelő sejttípusok kialakulása miatt.

Az intézet munkatársai úgy döntöttek, kikerülik az embrinális ősejtekké alakítás köztes szakaszát, és közvetlenül próbálják a bőrsejteket dobogó szívsejtekké alakítani. (Hasonlót eddig csak kanadai McMaster Egyetemen tettek, ahol vért gyártottak bőrsejtekből.)

A tudósoknak ez 11 nap alatt sikerült az iPS sejtté alakulási folyamat megállításával és a rákért felelős négy gén kiszűrésével.

Ding rámutatott arra, hogy a módszer alapvetően különbözik attól, amit eddig más kutatók használtak az emberi sejtek átprogramozására.

A Scripps Kutatóintézet a jövőben javítaná a sejt-átalakító technikát, igyekeznének lerövidíteni a folyamatot. A docens lelkesen úgy nyilatkozott: forradalmian új eljárást fejlesztettek ki, s fenomenális volt látni ahogy kevesebb, amint két hét alatt felnőtt bőrsejtek szívsejtekké lettek egy kicsi edényben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új eredményekről – angolul (PhysOrg)

A Scripps kutatóintézet honlapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik