Tudomány

Törpenövés a hosszú élet titka?

Alacsony növést okozó génmutációval élő ecuadoriak hordozhatják a megoldást a rák és a cukorbetegség megelőzésére.

Huszonkét éven át követte nyomon egy nemzetközi kutatócsoport azokat az Ecuador eldugott falujában élő embereket, akiknél génmutáció miatt alacsony a növekedési hormon szintje, viszont alig fordul elő rák és diabétesz.

A szakemberek úgy vélik, hogy a növekedési hormon gátlására már engedélyezett szerek segíthetnek e két betegség megelőzésében is.

Az elzártan élő közösségben mintegy 100 Laron-szindrómás és 1600 normál magasságú embert figyelt meg a kutatócsoport Valter Longónak, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársának vezetésével.

A szindrómával élő törpenövésű emberek körében a követés 22 éve alatt egyetlen diabéteszes esetet sem találtak, rákbetegség pedig csupán egy fordult elő, az sem volt halálos kimenetelű. A hozzátartozók között 5 százalék volt a cukorbetegség, és 17 százalék a rákbetegség aránya.

A kutatók úgy vélik, a növekedési hormon alacsony szintje játszik szerepet abban, hogy a Laron-szindrómás embereknél alig bukkan fel a nyugati világ e két népbetegsége.

A tanulmányban a Laron-szindrómás páciensek vérének elemzésekor kétféle különbséget találtak, egyrészt a DNS védettebb volt a rákot okozó károsodásoktól, másrészt a mégis megsérült sejtek igen gyorsan elpusztultak, mielőtt rákká fejlődhettek volna.

AJÁNLOTT LINK:

A törpenövésről szóló tanulmány kivonata (Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik