Tudomány

Génblokkolással megállítható a rák

Ha sikerül megállítani a "lator gént" megállítható a rákos folyamat, az áttétek képződése.

A vádlott a WWP2 elnevezésű gén, amelyet a daganatos sejtekben fedeztek fel. A “lator” megtámadja és lebontja a szervezetben azt az gátló fehérjét, amely a daganatok terjedését hivatott megállítani.

Laboratóriumi kísérleteik során a Kelet-Angliai Egyetem kutatói azt észlelték, hogy a WWP2 blokkolásával megemelkedik a gátló fehérje szintje, a daganatos sejtek viszont “hibernált” állapotban maradtak.

Most az a feladatuk a tudósoknak, hogy olyan potenciális gyógyszerkészítményeket találjanak, amelyek bejutva a daganatos sejtekbe megbénítják a lator gént.

A kutatók szerint nehéz, bár megoldható feladatról van szó. A felfedezés alapján akár egy évtizeden belül olyan gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyeket sokféle daganatféleség, így agytumorok, vastagbél-, bőr- vagy emlőrák kezelésére alkalmazhatnak.

Amennyiben megszületnének a WWP2 gént bénító gyógyszerek, a hagyományos onkológiai eljárásokat – a kemoterápiát, a besugárzást – olyan elsődleges tumorok kezelésére alkalmaznák, ahol nincs áttétképződési kockázat.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatócsoportja már hozzá is fogott a “lator gén” elleni gyógyszer kifejlesztéséhez. Reményeik szerint akár egy évtizeden belül gyógyszerkészítmény születhet a felfedezésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik