Tudomány

Megtalálták a Deep Impact kráterét

Az üstököst fényképező űrrandevú sikeresen végződött: a Stardust űrszonda rátalált keresésének tárgyára.

A Tempel 1 üstököst közelebbről vehette szemügyre a Stardust szonda, mint ahogy arra a NASA szakemberei előre számítottak.

A Stardust nem az első szonda, mellyel az üstökös találkozott. A Deep Impact küldetés részeként 2005. július 4-én egy 372 kg-os ütköző szonda csapódott be a kométa felszínére. Az ütközéskor keletkező törmelék akkor a felszín fényképezését lehetetlenné tette, így a hiányt a Stardust képeivel igyekeztek orvosolni.

A NASA második Tempel 1 felé irányuló szondája pár óra elteltével a “randevú” után a 72 fantasztikus képeket küldött a Földre. A szonda 178 km távolságból kamerázta az égitestet.

A képek alapján kiderült, a Deep Impact egy 150 méter széles krátert vájt a Tempel 1 felszínére. Az objektum körvonalai nem élesek, egy kis domb közepén találhatóak. A mélyedés “visszatemette” magát az üstökös gravitációjának segítségével.

A Stardust szonda más geológiai változást is megfigyelt a kométa felszínén, ami nem csoda, hiszen az égitest 2005 óta már kétszer haladt el a Nap közelében. Három gödör mostanra már egybeolvadt, és az erózió miatt széleik teljesen lekoptak nyilatkozta Joe Veverka, Cornell Egyetem tudósa egy new york-i sajtótájékoztatón.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kráter felfedezéséről (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik