Tudomány

Szenzációs űrrandevú volt Valentin-napján

Valentin napján találkozik a Stardust amerikai űrszonda a Tempel 1 üstökössel, amelyről mintegy 200 kilométeres távolságból készít felvételeket.

A tervek szerint február 14-én éjjel 20:37 perckor haladt el az űrszonda 200 kilométerre az üstököstől. A szonda a Földtől 2 csillagászati egységre – két Nap-Föld-távolságra – “randevúzott” az üstökössel.

A teljesen automatizált folyamat során körülbelül hat tucat nagy felbontású fénykép készült a Tempel 1 felszínéről, remélve, hogy a tudósok végre azt is megfigyelhetik, milyen nyomokat hagyott 2005-ben a Deep Impact nevű szonda becsapódó modulja.

Az öt évvel ezelőtti “kozmikus tűzijátékkal” a Tempel 1 anyagösszetételét vizsgálták a szakemberek.

Ekkor ugyanis a szondából egy modult bocsátottak az üstökösre, és a becsapódáskor keletkező felvert por elemzésével a kutatók első ízben nyerhettek betekintést egy üstökös belső szerkezetébe. A felverődő por azonban annyira csillogott, hogy az ütközéskor keletkezett kráterből a felvételeken szinte semmi sem látható.

A csillagászok elsősorban azt szeretnék megtudni, hogy az öt évvel ezelőtti megfigyeléshez képest miként változott az üstökös felszíne, amely azóta kétszer haladt el a Nap közelében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több információ az űrrandevúról (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik