Tudomány

Büdös zoknira gerjed az ugrópók

Nem érdemes Kelet-Afrikában izzadt zokniban járni.

Korábbi kutatások során már kimutatták, hogy a maláriát okozó Anopheles-moszkitókat vonzza az emberi test kipárolgása. A Kelet-Afrikában honos vérszomjas ugrópókot pedig a zokni szaga miatt a vérszívó nősténymoszkitó.

Jelenleg ez az egyetlen olyan ismert állat, amely annak alapján választja meg a zsákmányát, hogy az mit evett korábban, ráadásul az egyetlen ismert ragadozó, amely a szúnyogok fogyasztásával előre megfontolt szándékkal gerincesek vérével táplálkozik.

“Mivel ismeretes, hogy az ugrópók kedvenc zsákmánya, az Anopheles-moszkitó mennyire vonzónak tartja az emberi test kipárolgását, megpróbáltuk kideríteni, hogy ezeket a szagokat kedvelik-e a vérszomjas vadász ugrópokok egyedei is” – fogalmazott Fiona Crossat, a Canterbury Egyetem biológusa.

Az új-zélandi kutatók Kenyában moszkitókkal és ugrópókokkal folytattak laboratóriumi kísérleteket, és a rovaroknak hol tiszta zoknit kínáltak, hol pedig olyat, amelyet előzőleg 12 órán át viseltek. Mind a 109 pókegyed – hímek és nőstények, idősek és fiatalok egyaránt – szignifikánsan jobban érezték magukat azokban a kamrácskákban, amelyet a zoknik “illata” lengett be.

Mint az új-zélandi biológusok rámutatnak, kutatásaik alapján olyan módszereket fejleszthetnek ki, amelyekkel hatékonyan lehet majd büdös zoknikkal “tőrbe csalni” a maláriát terjesztő Anopheles-szúnyogokat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az ízeltlábúakról szóló eredeti tanulmány kivonata (Biology Letters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik