Tudomány

WC-be bújnak a lajhárok enni

A perui lajhároknak gusztustalan szokásuk van: ahelyett, leveleket majszolnának, az emberek illemhelyeit keresik fel ennivaló reményében.

Eckhard Heymann, a göttingeni Német Főemlősközpont kutatója és kollégái eredetileg majmokat jöttek megfigyelni. A lajhárok új viselkedésformáját véletlenül fedezték fel.

Leírásuk szerint a kutatók 2001 és 2007 között több mint 25 alkalommal figyeltek meg és fényképeztek le lajhárokat a latrinában.

A különös étrend oka eddig ismeretlen. Gyanítható azonban, hogy a megfigyelt kétujjú lajhár – Choloepus didactylus – vagy a székletben található maradék tápanyagok, ásványi anyagok és baktériumok vagy lárvák és bélférgek miatt keresi fel a mellékhelyiségeket.

A jelenség nem veszélytelen – figyelmeztetett Heymann. Nem zárható ki, hogy az amúgy szinte kizárólag a fák lombkoronájában mozgó barna bundás állatok az ember betegségeit és parazitáit átterjesztik más vadon élő állatokra.

Háromujjú lajhárt – Bradypus variegatus – egy alkalommal sem figyeltek meg. Azonban Heyman elmondása alapján mindkét faj szívesen tartózkodik emberi településeken. Az állatokat az emberi kórokozóktól megóvandó a kutatók két éve körbekerítették az esőerdei latrinát. Azóta nem jelent meg ott hívatlan vendég.

AJÁNLOTT LINKEK:

A lajhárok gusztustalan étrendjéről – angolul (Mammalian Biology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik