Tudomány

Antiszociálisak lesznek a részeges halak

Zebrahalak ikráin tesztelték az alkohol embriókra gyakorolt hatását.

A zebrahalak, zebradániók régóta kísérleti alanyai – a teratológiának – a környezeti hatások magzatra gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányoknak.

Robert Gerlai a torontói egyetem pszichológus professzora a zebrahalak ikráin tanulmányozta az alkohol embrionális szervezetre gyakorolt hatásait. Kutatásaiból kiderült, mi is történik azzal a babával, akinek az édesanyja a terhesség alatt rendszeresen fogyaszt szeszes italt.

Gerlai és munkatársai vizsgálatukhoz a zebraembrió tartályokba kis alkoholt öntött. A kutatók azt találták, a felhasznált alkohol még nem volt elég ahhoz, hogy a kishalakban fizikai elváltozásokat okozzon, de már antiszociális viselkedésűvé tette őket.

Az alkohol mennyisége tehát befolyásolja az antiszociális magatartás mértékét. Gerlai szerint a halakban a szesz teljesen felül írta a természetes szociális készségeket, s olyan viselkedési zavarokat okozott, melyeket az enyhe magzati alkohol szindrómás csecsemőkön lehet tapasztalni.

MIÉRT NE IGYUNK TERHESSÉG ALATT?

A magzati alkohol-szindróma többszörös veleszületett rendellenesség, mely egyaránt okoz anatómiai eltéréseket és funkcionális idegrendszeri károsodásokat.

Legjellemzőbb tünetei például az alacsony születési súly, a visszamaradt testi fejlődés, koponya- és agyvelő-rendellenességek, lassú értelmi fejlődés, szívfejlődési rendellenesség, szemproblémák, fogrendellenességgek, agyvelősérv.

A legkisebb rendszeresen fogyasztott alkoholmennyiség, amely már károsodást okozhat, napi 2 dl bornak megfelelő adag. Az alkoholisták naponta általában észrevétlenül egy liter bornak megfelelő szeszt isznak meg.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a részeges halakról (Discovery News)

Magzati alkohol szindróma (Házi Patika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik