Tudomány

Kevésbé fáj az oltás, ha nézzük

A test látványára növekedik a fájdalomtűrő-képességünk.

A Patrick Haggard és a University College London kutatói “hőpróbával” tesztelték a fájdalomérzékelést. Az önkéntesek kezéhez fémdarabot érintettek, amit fokozatosan melegíteni kezdtek. Amint a vizsgálati alany fájdalmasnak érezte a hőt, elvették kezétől a szondát, és feljegyezték a hőmérsékletet, hogy kiderüljön, mikor aktiválódtak a fájdalmat érzékelő útvonalak.

Az alapkísérletet követően tükrökkel módosították, hogy mit lát a teszt közben az önkéntes. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők átlagosan 3 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletnél éreztek fájdalmat akkor, amikor a kezüket figyelték a tükörben, követve a fájdalmat okozó műveletet, ahhoz képest, amikor csak egy fakockát láttak ugyanott.

Egy további kísérletben konvex tükröket alkalmaztak, amelyek segítségével felnagyítva láthatták az önkéntesek a kezüket. Ebben az esetben a részvevők még magasabb hőmérsékletet bírtak ki, mint a normálméretű kéz látványánál.

Haggard szerint téves az a felfogás, hogy kevésbé fáj például egy injekció vagy vérvétel, ha közben elfordítjuk a fejünket, mert vizsgálataikból éppen az derült ki, hogy fájdalomcsillapító hatása van, ha látjuk testünket, miközben a behatás éri.

A professzor azt javasolja, hogy ilyen esetben nézzük a karunkat, de lehetőleg úgy, hogy ne lássuk közben a tűt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Interjú Patrick Haggard professzorral (BBC)

A kísérletek leírása angolul (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik