Tudomány

Ami tartósítja a fájdalmat

Egérkísérletekben egy olyan agyi enzimre bukkantak kanadai és dél-koreai kutatók, amely tartósítja az idegsérülések utáni fájdalomérzetet.
Korábban a témában:

A Science tudományos magazin pénteki számában ismertetett tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményüket a krónikus fájdalommal élő emberek kezelésére szolgáló új típusú gyógyszerek kidolgozására is használhatják.

A kutatás során az enzim blokkolásával sikerült csillapítani a kísérleti állatok fájdalmát. Mint Min Zhuo kutatásvezető, a Torontói Egyetem munkatársa közölte, az eredmények hozzásegítik a tudósokat a krónikus fájdalom hátterében álló agyi mechanizmusok alapjainak megértéséhez.

Bár igen sok hatásos fájdalomcsillapító áll már rendelkezésre, a krónikus fájdalmak, például a végstádiumú daganatos betegek kezelése még nem kielégítő.

A kutatók a proteinkináz M-zeta jelű enzim emelkedett szintjét állapították meg a sérült egerek egy adott agyterületén. Ahhoz, hogy igazolni lehessen az enzim funkcióját, létrehoztak egy génmódosított egérmodellt, amelyben az enzim termelődéséért felelős gént hatástalanították.

Kiderült, hogy ezek a “génkiütött” egerek – melyeknél hiányzott az enzim – kevesebb krónikus fájdalmat tapasztaltak idegsérülés után, sőt olyanok is voltak köztük, amelyek egyáltalán nem jeleztek fájdalmi reakciókat.

A szakemberek remélik, hogy munkájuk segíti új, hatékonyabb fájdalomcsillapítók kifejlesztését, amelyek az igen nehezen kezelhető neuropátiás fájdalmakat is enyhítik majd.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.