Tudomány

Nem forró a paprika mégis éget

Érzékcsalódás áldozatai vagyunk: a túl fűszeres ételeket melegnek érezzük, valójában mégsem melegek.

Amikor túl csípős ételt eszünk úgy érezzük, mintha a nyelvünket nyárson forgatnák, a szánkban tűz égne, és leggyakrabban hideg vízért kívánkozunk. Azonban nem egyértelmű, hogy ez miért van így, hiszen a a csípőspaprika nem éget és nem mar. Azokat az ételeket, amelyek kapszaicint tartalmaznak mégis forrónak érezzük. Az érzékbecsapásért egy VR1 nevű receptor felelős, mely azonnal jelt küld az agyba, ha a kapszaicin a bőrünkhöz vagy a nyálkahártya felületéhez ér.

Az először 1876-ban izolált anyag a szánkban a fájdalom- és hőérzékelő idegvégződéseket ingerli, tehát valódi égés nem következik be. Az agyunkba az idegek viszont nem tudnak olyan jelet küldeni, hogy “ez csak csípőspaprika”, így az “forróságot” érezzük, melyet a megszokott módszerrel, hidegvízzel szeretnénk enyhíteni.

A kapszaicin meglepően lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését – tejivás helyett – vízivással próbáljuk csillapítani. Víz helyett ilyenkor jobban segít a kakaó.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egy angol cikk forró ízről (WIRED)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik