Tudomány

Stresszgyőzelem holló módra: párválasztással

Óriási stresszt jelent a hollók számára a "közösségi lét", ezért keresnek maguknak életre szóló párt.

Lengyel kutatók, hogy betekintést nyerjenek a hollók életébe, a csapatban és párban élő madarak ürülékét vizsgálták. A mintákban stresszhormon, a kortikoszteron szintjét mérték. Megállapították a madarak nemét, valamint vizsgálták, hogy nincsenek-e parazitáik.

A vizsgálatok tanúsága szerint a csapatban élő hollók szervezetében magasabb volt a stresszhormon szintje, mint a párban élőké.

A biológusok ellenkező eredményre számítottak. Úgy hitték eddig, hogy a hollók számára a közösségi lét előnyökkel jár. Védelmet nyújt számukra a ragadozókkal szemben, több élelemhez jutnak a madarak csoportosan, s csapatban vándorolva szabadabban választhatják meg a letelepedési helyüket.

Bernd Heinrich, a Vermonti Egyetem kutatója, a tanulmány szerzőinek egyike “vándorcirkusznak” nevezi a fiatal hollók csapatát, amelyben a madarak az élelemért vetekednek, a hímeknek a csoport hierarchiájában betöltött helyükért kell megküzdeniük, míg a nőstényeket a párválasztás aggasztja, hiszen döntésük egy életre szól.

Ami a párban élő hollókat illeti, a hímek stresszhormonszintje magasabb volt, mint a nőstényeké, ami érthető, hiszen rájuk nagyobb feladat hárult a territóriumuk megvédésében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány kivonata – angolul (Biology Letters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik