Tudomány

Műanyag fészkeket rak a kánya

A szinte világszerte megtalálható ragadozómadár Spanyolország déli részén fészkeit műanyag hulladékból építi fel.
Kapcsolódó cikkek

A Spanyol Nemzeti Kutatótanács kutatói a Spanyolország délnyugati részén elhelyezkedő Doana Nemzeti Parkban összesen 127 kányafészek építését figyelték meg.

A fészkek 77 százalékát mintegy 20 nappal a tojásrakás előtt a madarak fehér műanyag darabkákkal díszítették ki. Más színű műanyagot vagy más anyagú darabkákat szinte egyáltalán nem alkalmaztak.

Az egészen fiatal állatok és az idősebb generáció csak kevésbé vagy egyáltalán nem díszítették fészkeiket. Úgy tűnik, hogy leginkább a középkorú, tizenkét év alatti barna kányák – Milvus migrans – ragaszkodnak a rituáléhoz – írják a kutatók a Science című tudományos folyóiratban.

A fehér műanyag dekoráció elsősorban erődemonstrációként szolgálhat, a kutatók ugyanis megfigyelték, hogy minél inkább fel volt cicomázva egy fészek, annál sikeresebben védték ki lakói az ellenséges támadásokat. A fészkekbe rakott tojások szinte teljesen észrevétlenné válnak a fehér műanyag darabkák között.

Amikor a kutatók nagyon fiatal vagy nagyon idős madarak fészkét díszítették ki, a tulajdonosok azonnal kihajították a dekorációt. Úgy tűnik, ők nem akarnak erősebbnek tűnni annál, mint amilyenek valójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik