Tudomány

Erdészkednek a szarvascsőrű szárnyasok

Administrator
Administrator

2011. 02. 09. 14:25

Afrikában a szarvascsőrű madarak nélkül alig lenne már erdő.
Korábban a témában:

Katrin Böhning-Gaese, a frankfurti kutató és csapata a szarvascsőrű madarak családjába – Bucerotidae – tartozó, hatalmas gyümölcsevő madarak segítségével kívánt választ találni arra kérdésre, miként tud fenmaradni egy erdő a nagymértékű szétdarabolódás ellenére is.

Egyre több erdőnek kell világszerte átadnia helyét a mezőgazdaságnak, így csupán darabkáik maradnak fenn. Egyes növények így elkülönülnek fajtársaiktól, és nehezebben alkalmazkodnak a változó környezethez, az éghajlatváltozáshoz.

A helyhez kötött fajok ezért szállítmányozókra – madarakra és más gerincesekre – vannak utalva, amelyek segítik utódaik és génjeik különböző erdőterületek közti cseréjét.

A szarvascsőrű madarak különösen nagy távolságokra képesek elszállítani a fák magvait. A megtett távolság egyrészt a madár beleiben eltöltött időtől, másrészt a repülés időtartamától függ.

Ezért a szintén németországi Radolfzellben működő Max Planck Ornitológiai Intézet munkatársai különböző trópusi fák gyümölcseivel etettek szarvascsőrű madarakat, majd megmérték, mennyi idő alatt hagyják el a madarak szervezetét a gyümölcsök emészthetetlen magvai: az időtartam legfeljebb két és fél óra volt.

Második lépésként a kutatók Dél-Afrikában GPS-jeladókat rögzítettek a madarakra. A mérésekből kiderült, hogy két és fél óra alatt akár 14,5 kilométert is képesek megtenni a nehézkesnek tűnő állatok. Különösen hosszú távokat tettek meg a madarak a kevés erdőmaradvánnyal tűzdelt agrártájban. A nagy kiterjedésű erdőkben inkább rövidebb szakaszokat teljesítettek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.