Tudomány

Gyengültek a passzátszelek

A mérési módszer korrigálásával hawaii kutatók megállapították, hogy 1950 óta jelentősen gyengültek a passzátszelek az Atlanti-óceánon.

Ez és az óceánok felszínének felmelegedése okozhatja az esőzéseket a part menti országokban. A passzátszelek a trópusokon előforduló szelek, melyek állandóságukról nevezetesek. Határuk körülbelül 30 szélességi fokra van az Egyenlítőtől északra és délre, az északi félgömbön északkeletről, délkelet felől fújnak.

Nagy kiterjedésük és a tenger mozgására állandóan gyakorolt hatásuknál fogva a Föld legfontosabb szélrendszerének tartják. Az angolok kereskedelmi szeleknek is nevezik, mert annak idején ezek segítségével jutottak el hajóik az Újvilágba.

Az eddigi mérések azt vélték bizonyítani, hogy az elmúlt hatvan évben az óceánok felett fújó szelek erősebbek lettek. A kutatók szerint viszont a megváltozott mérési magasságok miatt ezek torz eredmények.

A tenger feletti szelek sebességét ugyanis többnyire hajók segítségével mérik. Mivel az elmúlt években a hajók mérete megnőtt, a szelek mérését végző szerkezetek – úgynevezett anemo-méterek – is magasabbra kerültek.

A hiba ellensúlyozására a kutatók inkább a hullámok magasságából kezdtek kalkulálni, és épp ellenkező eredményre jutottak: vizsgálataik szerint gyengült a passzátszél.

Az új mérési értékek a klímamodellek tökéletesebb elkészítésében is segítik a tudósokat.


AJÁNLOTT LINKEK:

Az passzátszelekről szóló eredeti tanulmány kivonata angolul (Nature Geoscience)

Ajánlott videó