Tudomány

Titkos űrsiklót építenek az oroszok?

Az orosz légierő saját pilóta nélküli űrsiklót tervezne katonai célokra.

A WIRED online magazin újságírója, Dave Axe szerint húsz évvel a Szovjetunió szétesése után az orosz-amerikai űrverseny újra kiéleződhet.

A Kreml katonai ügyekért felelős vezetője Oleg Osztapenko bejelentette: Oroszország űrrepülőgépet gyártana a Boeing X-37-esek nyomán. Az egyelőre független X-37-es űrrepülőgép első tesztrepülését tavaly áprilisban hajtották végre. A repülő decemberben ért vissza épségben, csak a gumiabroncsai égtek ki.

A következő X-37-repülés 2011 elején várható. Az OTV 2 X-37-es űrsiklót március 4-én állítják pályára egy a Kennedy Űrközpontból kilőtt rakétával.

Az oroszok a jövőben ki akarják sajátítani az X-37-eseket, mivel csak így nyerhetnének teret a saját globális helymeghatározó rendszerük, a GLONASZ kiépítésében. A katonai műholdak pályára állításában a titokzatos űrrepülőgépek is segítenének. Azonban az USA is igényt tart az egyelőre független űrsiklókra, azok a tesztek után az amerikai légierő – USAF – fennhatósága alá tartoznának.

Az űrversenyt tovább fokozza, hogy meg nem erősített forrásból az az információ terjed, hogy Kína is dolgozni kezdett a saját Föld-körüli pályára állítható katonai céllal építendő X-37-es klón űrrepülőgép tervezésén.

ELTITKOLT ŰRSIKLÓ PROGRAM

Az X–37 olyan kísérleti űrrepülőgép, melyet a Boeing fejleszt és épít az Egyesült Államokban eredetileg a DARPA és a NASA, majd később az amerikai légierő megrendelésére, az X–40 űrrepülőgép továbbfejlesztésével.

A program célja korszerűbb anyagok és új technológiák kipróbálása egy, a civil NASA-val közösen használt Space Shuttle űrsiklóprogram utáni űrrepülőgép számára, melyet az amerikai légierő egyedül tervez felhasználni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben angolul az orosz űrrepülőgép programról (WIRED)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik