Tudomány

Ismét szállít turistákat a Szojuz

Az orosz Szojuz űrhajók 2013-tól újra évente három űrturistát szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrturizmust 2009-ben szüntették meg, amikor megnőtt az űrállomáson egyszerre tartózkodó űrhajósok száma és ennek megfelelően kevesebb lett a szabad hely a Szojuzokban.

A Space Adventures közlése szerint, azért nyílt újra mód az űrturisták szállítására, mert az eddigi évi négy helyett évi 5 készül majd a egyszerhasználatos háromférőhelyes űrjárműből.

Az orosz fél üdvözölte a megállapodást. Alekszej Krasznov, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség ember irányította űrhajózási programjának vezetője kijelentette, hogy az évente gyártott űrhajók számának növelése nem csupán az űrturizmusra mutatkozó nagy igény kielégítését teszi lehetővé, hanem nagyobb rugalmasságot biztosít az űrhajósok Nemzetközi Űrállomásra szállításában is.

A Nyugat-Virginia államban, Vienna városban székelő Space Adventures eddig hét civilt “utaztatott” a Nemzetközi Űrállomásra. Legutóbb a kanadai Cirque du Soleil alapítója, Guy Laliberté járt az űrállomáson turistaként, de az elsőkhöz képest ő már kétszeres árat, 40 millió dollárt fizetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!