Tudomány

Látványkísérletek a “Vegykonyhán”

Január 21-én három hónapos ünneppel indul a kémia éve.

A kémia évéhez kapcsolódóan három hónapos Kémia Ünnepet tart a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A január 21-én kezdődő programsorozat egy teljesen felszerelt antik labor “Vegykonyha” megnyitásával indul a múzeum főépületében, ahol különböző látványkísérleteket, show műsorokat és foglalkozásokat tartanak majd.

A résztvevők közelebb kerülhetnek a kémia világához, egyszerűbb kémiai kísérleteket végezhetnek, megismerhetik, hogy milyen szerepet játszik a kémia az élelmiszeriparban pl. mit rejtenek az E számok, a borászatban, illetve a mindennapi életben.

Csütörtökönként és vasárnaponként előre meghirdetett foglalkozásokra átlagosan húsz-húsz érdeklődőt – elsősorban gyermekeket – várnak.

Előre bejelentett igény alapján fogadnak iskolás csoportokat, az intézmény múzeumpedagógusai pedig a meghirdetett időpontokon kívül is vállalják a programok bemutatását.

A XIX. századi labor mintájára berendezett laboratóriumban a látogatók megismerkedhetnek például a hétköznapjainkban előforduló anyagok, tárgyak kémiájával.

Január 23-án például a gyerekek pénzmosásban is részt vehetnek: ötforintos érméket moshatnak tisztára a háztartásokban is megtalálható különböző kémiai anyagok segítségével.

Az április 30-ig tartó rendezvénysorozat részletes programja hamarosan megjelenik az MMKM honlapján is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Információk és meghívó (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik