Tudomány

Dr. House labradorjai

Japán tudósok szerint jó diagnoszták válnának az ebekből. A labradorok ugyanis kiszimatolják a rákos megbetegedéseket.

Japán déli részén működő Kjúsú Egyetem kutatói egy labrador kutyával végzett vizsgálatok alapján jutottak erre a következtetésre.

A rák bizonyos fajtáinál kémiai anyagok keringenek az emberi szervezetben. Az erről szóló ismeretek segíthetnek abban, hogy olyan teszteljárásokat fejlesszenek ki, amelyekkel a bélrák olyan korai stádiumban észlelhető, hogy a betegségnek ne legyen esélye tovább fejlődni.

Már korábban ismert volt, hogy a kutyák képesek többek közt a bőr-, az emlő- és a tüdőrák kiszimatolására.

Szonoda Hideto és tudóscsapata egy különlegesen képzett labradort vetett alá több hónapig tartó teszteknek. A négylábúnak összesen 74 alkalommal kellett bizonyítania szaglását. A szakemberek minden alkalommal öt mintát tettek a kutya elé, de ezek közül csak egy tartalmazta rák nyomát.

A minták 48 bélrákban szenvedő betegtől és 258 olyan önkéntestől származtak, akik nem voltak rákosak, vagy a múltban gyűlt meg a bajuk a kórral.

A kutya a vizsgálatok során 90 százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és még az sem zavarta, ha épp dohányzó betegtől kapott minta került az orra elé. A legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki.

Ajánlott videó