Tudomány

Ugyanazzal az aortával él huszonhárom ember

Egy brit mérnök a saját aortája helyére tervezett implantátumot. Azóta 23 emberben használja testrészének másolatait.

A mérnök azért fejlesztette ki az implantátumot, hogy segítsen a Marfan-szindrómában szenvedőkön. A mérnök maga is örökölte ezt a végül végzetes aortarepedést okozó kötőszöveti rendellenességet, így vette észre, hogy sürgősen szükség van a súlyosabb az aortatágulás enyhítéséhez egy új és jól használható mechanikus aortagyök implantátumra.

Tal Golesworthy tökéletes háromdimenziós másolatot készített a saját aortagyökéről. A prototípust standard orvosi polimerből – polietilén-tereftalátból – gyártották. Nehezen szakad, súlya kevesebb, mint 5 g. Az új aortaszakasz teljesen biztonságos, mivel csökkenti a vérrögképződés okozta kellemetlen szövődményeket.

A tervezés kezdetétől két év telt el a késztermék kézbevételéig. A aortagyök prototípusa jelenleg huszonhárom másik ember szívének dobogását segíti.

MARFAN-SZINDRÓMA

A Marfan-szindróma nagyon ritka kórkép, tízezer ember közül mindössze egyet érint. Genetikai eredetű, veleszületett kromoszómahibán alapul.

A betegek jellegzetes külleműek. Már születéskor feltűnhet a magas vékony alkat és ez a jellemző végig meg is marad az egész élet folyamán.

A karok fesztávolsága nagyobb, mint a testmagasság, és az alsó-felső testfél hosszaránya a hosszú lábak miatt nő.

A csontízületi rendellenességek mellett sajnos sokkal súlyosabb következményeket okozó szív-érrendszeri tünetek is jelen lehetnek.

A főverőér – aorta – első szakasza kitágulhat, emiatt a vér áramlása kórossá válik. A meggyengült érfal megrepedhet, és ez hirtelen halálhoz vezet.

A leírások szerint több híres emberről is feltételezik, hogy ebben a betegségben szenvedett, így Paganiniről vagy Lincoln elnökről is vannak ilyen feljegyzések.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az implantátumról – angolul (The Engineer)

Marfan-szindróma (Wikipedia)

Marfan-szindróma (Webbeteg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik