Tudomány

Megtalálták a kopaszodás okát

Kiderült: a rossz őssejtek miatt hullik a hajunk.

A Pennsylvaniai Egyetem bőrgyógyásza, George Cotsarelis és csapata hajtranszplantációra jelentkező férfiak fejbőrét vizsgálta meg. Azt az eredményt várták, hogy kopaszok hajtüszőiben kevesebb őssejt van, és emiatt nem nő a hajuk – ezzel szemben kiderült, hogy az őssejtek száma nem is érintett, csupán a továbbfejlődésük.

A kutatók összehasonlították a kopasz és a hajjal borított hely egy-egy darabját, és megállapították, hogy a kopasz részekből hiányoznak úgynevezett előfutár sejtek, amelyek az őssejtekből fejlődnek ki. Mivel az őssejteken nem látszott különbség, valószínűsíthető, hogy a probléma azért alakul ki, mert az őssejtek nem szakosodnak és fejlődnek tovább.

Arra, hogy ez miért következik be, még nem találták meg a választ, azonban az a tény, hogy a kopaszok fejbőrében átlagos számban találhatóak őssejtek, reményt ad arra, hogy azokat aktiválni is lehet. Ezért most egy olyan szer kifejlesztésén dolgoznak, amely közvetlenül a fejbőrön alkalmazva állítaná helyre a hajkorona teljes pompáját.

ÖRÖKLETES HAJHULLÁS

Az örökletes hajhullás, a hajhullás leggyakoribb válfaja. Nagyjából minden második férfi érintett, a nők esetében a változó kor előtt minden tizedik, azt követően pedig minden negyedik.

Ebben az esetben nem a stressz, a helytelen táplálkozás vagy más környezeti tényező okolható a hajkorona gyérüléséért, hanem a különböző gének összjátéka. A férfiaknál előbb-utóbb kialakul egy kopasz folt, míg a nőknél inkább a halántéktájék borítottsága csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik