Tudomány

Őssejtekkel vezérelnék az idegeket

Megtalálták azt a őssejtmarkert, amely az idegek és izmok közötti kapcsolattartásért felelős.

Szinapszisnak nevezzük az sejtekben azokat a kapcsolódási pontokat, amelyeken keresztül az ingerület az egyik sejtből a másikba terjed át. A szinapszisok a legkisebb kapcsolódási pontok a test kommunikációjában, amelyektől látunk, hallunk, érzünk és gondolkodunk.

A Nature Neuroscience folyóiratban január 30-án megjelent tanulmányban azt állítják kutatók, hogy sikerült izomsejteket idegsejtekkel kapcsolatba hozni őssejtek segítségével (azaz sikerült neuromuszkuláris ingerületátvitelt létrehozni). Ez azt jelenti, hogy őssejtes kezeléssel megalkothatóvá – a későbbiekben pedig szabályozhatóvá – válik a szinapszis.

Az úgynevezett a cdk5 marker, egy már jól ismert molekuláról – a Claytorn Alapítvány Peptid Intézetének laborvezetője – Kou-Fen Lee professzor szerint eddig senki sem tudta, mire használható, ha élő szervezetbe kerül. Az ő tanulmányuk az első, melyben leírják, hogy egy őssejtmarkernek izmokra ható neurológiai tulajdonságai vannak.

A cdk5 hatásait mutáns egereken próbálták ki, akiknél genetikailag kiiktatták a szinapszisszabályozást. Ezután az őssejtmarkerrel sikerül aktivitást létrehozni az izmok és az idegek között.

Az új őssejtes eljárást a távolabb jövőben a neuromuszkuláris betegségeknél, gerincvelő-sérüléseknél, bénulások kezelésére alkalmazhatják majd.

Először a kutatók szeretnének rájönni, miként lehet a cdk5-tel szabályozni a szinapszisokat, ha ez sikerül, a szinapisok mesterséges irányításával, gyógyításra, az izmok és idegek közötti kapcsolat feltámasztására használhatják a molekulát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kutatásról (PhysOrg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik