Tudomány

A legnagyobb NASA-kiállítás Európában

Az eddigi legnagyobb NASA-kiállítás költözött Európába, a több mint 400 tételből válogatott gyűjteményt elsőként Stockholmban láthatja a nagyközönség.

Don Bies, a tárlat kurátora szerint azért esett a választás a skandináv országra, mert Európában nem úgy ismerik Svédországot, mint ahol gyakoriak lennének az ilyen témájú kiállítások.

A novemberig látogatható összeállítás anyaga különböző amerikai magángyűjteményekből származik. A kiállított tárgyak között látható például egy kéttonnás hajtómű, az Apollo 17 kapszuláját fékező ejtőernyő, rakétamásolatok, illetve annak a dokkolóegységnek a makettje, amely az űrhajósokat segítette a Holdra szállásnál.

A kiállítás anyagában az űrutazást lehetővé tevő technikai érdekességek mellett az űrkutatás történetét és emberi vonatkozásait is bemutatják. Így nemcsak az embert űrbe juttató eszközök fejlődését, hanem például az asztronauták ellátását is megismerhetik a látogatók.

Ann Follin, a stockholmi műszaki múzeum igazgatója szerint a gyerekek többsége elsősorban azt szeretné majd megtudni, hogy mit esznek, hol alszanak, és hogyan mennek ki a mosdóba az űrhajósok.


Így épült a tárlat: (forrás: Tekniska Museet)

AJÁNLOTT LINKEK:

NASA – A Human Adventure kiállítás (Tekniska Museet Stockholm)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik