Tudomány

Vérnyomásszabályzás egérmájjal

Vérnyomás-szabályozókat fedeztek fel az egerek májában hannoveri és berlini kutatók.

Ezeket az agyon kívüli “kapcsolókat” egyedül a vízivás aktivizálja, ami a vérnyomás növekedéséhez vezet – közölték a hannoveri orvosi egyetem és a berlini Max Delbrück centrum munkatársai szerdán.

Az orvosok szerint fiatalembereknél, akiknek vegetatív idegrendszerét gyógyszerekkel stimulálják, hasonló módon vérnyomás-növekedést idéz elő a vízivás.

A kutatók az egereknél megfigyelték, hogy a vízbevitel aktivizálja a máj egyes idegsejtjeit. A véredényekben a vízháztartás határérték alá süllyed. Bizonyos receptorok ezt az információt elektromos jellé alakítják, amely újabb reakciót vált ki és a máj ereit a vérnyomás növelésére sarkallja.

Jens Jordan hamburgi professzor szerint a klinikán a vérnyomás szabályozására irányuló kezelések részeként mindennapi eljárás a vízivás. “Azokkal a pácienseinkkel, akik a vérnyomásproblémáik miatt gyakran ájulnak el, célzottan vizet itatunk” – mondta el Jordan.

Hosszantartó állás vagy egyéb megterhelés következtében az egészséges emberek is elájulhatnak. Ezek az esetek sokszor vízivással megelőzhetőek lehetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik