Tudomány

Erekben felszívódó henger

Hamarosan engedélyezhetik a szívkatéterezés során behelyezett felszívódó hengerek - sztentek - alkalmazását.

Ma már az egész világon a koszorúér-betegség a halál leggyakoribb oka, de ennek kezelése, ellátása az utolsó évtizedekben rendkívüli módon fejlődött. A súlyos koszorúér-szűkületre utaló tünetek esetén sürgősen szívkatéteres vizsgálatot végeznek, amely kimutatja a szűkült érszakaszokat.

Ezeket a bevezetett katéter végén lévő ballonnal kitágítják, és a visszaszűkülés megakadályozására gyakran fémhálóból font hengert – sztent – is behelyeznek.

Az újabb sztentek felszínét fokozatosan felszívódó gyógyszerekkel kezelik, melyek megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Az Abbott cég kidolgozott egy új sztentet, mely abban különbözik a korábbi hasonló eszköztől, hogy miközben továbbra is nyitva tartja a kitágított érszakaszt, fokozatosan fölszívódik, és engedi, sőt segíti a normális érállapot kifejlődését.

Az új sztent anyaga a poli-L-laktid elnevezésű polimer, mely különleges gyógyszert is tartalmaz. A sztentben lévő készítmény az úgynevezett everolimus. Ez már évek óta használatos szervátültetéseknél, hogy a beültetett szerv kilökődését megakadályozzák.

Két év alatt a sztent anyagának legalább egyharmada fölszívódik és a véráramlás zavartalan maradt. Gregg Stone, a kérdés amerikai szakértője úgy véli, hogy az ilyen sztentek megakadályozzák a visszaszűkülést, sőt az erek tágulékonysága is helyreáll, nincs véralvadás, és nem fejlődnek ki zsírpárnák az érfalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik