Tudomány

Digitalizált holokauszt

A Jad Vasem Intézet és a Google együttműködésével az interneten is kereshetővé tették a holokauszttal kapcsolatos több tízezernyi fényképet és egyéb dokumentumot.

Szerdától 130 ezer fénykép közvetlenül kereshető a Google oldalán, így a korábbinál sokkal könnyebben, egyszerű kulcsszavakkal kutathatók a II. világháború idejéről fennmaradt dokumentumok.

A közösségi portálokhoz hasonló felülettel az olvasók maguk is segíthetik az archívum fejlesztését: a fényképeken látható családtagokról, barátokról közölhetnek információkat, vagy akár saját történeteikkel egészíthetik ki a képekhez tartozó leírásokat.

Az adatbázis digitalizálásának előkészítése három évvel ezelőtt indult a Google izraeli részlegének kezdeményezésére. A keresőmotorjáról is ismert informatikai óriás a helyi alkalmazottaitól azt kérte, hogy munkaidejük 20 százalékát olyan feladatra fordítsák, amelyet ők maguk is fontosnak tartanak.

A Google kép- és szövegfelismerési technológiáját használva sikerült a digitalizált dokumentumokat kereshető adatbázisba rendezni.

A Jad Vasem ezután a túlélőktől származó, az intézet gyűjteményében található beszámolókat is digitalizálni szeretné.

A fotókat a címen a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához, január 27-hez igazítva tették elérhetővé. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg az auschwitz-birkenaui haláltábort.

AJÁNLOTT LINKEK:

Jad Vashem fotó archívum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik