Belföld

Ma tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját

Budapesten a Holokauszt Emlékközpontban és a Játékszínben lesz megemlékezés.

Csütörtökön tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának 66. évfordulóján. Világszerte előadásokkal, koncertekkel, emlékmenetekkel, gyertyagyújtással, egyéb rendezvényekkel kívánnak segíteni abban, hogy ne lankadjon az emlékezés a náci terror áldozataira.

Az egykori auschwitzi haláltáborban tartandó megemlékezésen részt vesz Bronislaw Komorowski lengyel és Christian Wulff német államfő is. Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét.

Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza “az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

A Játékszínben tartandó rendezvényen beszédet mond Martonyi János külügyminiszter, Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Kardos Péter főrabbi és Gordon Gábor, a magyarországi Élet Menete Alapítvány elnöke; Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pedig meggyújtja a holokauszt áldozataira emlékeztető lángot.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban beszédet mond Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint a vészkorszak túlélőinek képviselője. Jelezte részvételi szándékát Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik