Tudomány

Mikroszkopikus maláriahorror

Első alkalommal sikerült lefilmezni, hogyan hatol be a maláriaparazita egy vörös vérsejtbe.

A fantasztikus sejtszintű “horrort” Jake Baumnak sikerült lencsevégre kapnia a Walter és Eliza Hall Orvosi Kutatóközpontban Melbourne-ben.

A maláriakutató és munkatársai transzmissziós elektronmikroszkóppal és 3D immun-floureszcens mikroszkópos eljárással állóképek sorozatát fényképezték le egy harminc másodperces malária-invázióról. A fotókat végül egyetlen filmmé vágták össze.

Hogy növeljék a filmezés esélyeit – és csak egyetlen parazita jusson be egyszerre a sejtbe – az áldozatnak kitett vörös vérsejtet két szerrel is befolyásolták: heparinnal és E64-gyel. A Plasmodium paraziták csoportos invázióját az előbbi tartotta vissza. Az utóbbi azt, hogy a belépett paraziták ki ne lépjenek a sejtből.

A paraziták egy speciális fehérjével tudnak befúrakodni az emberi vörösvérsejtekbe. A Plasmodium felelős a szúnyogok által terjesztett maláriafertőzésekért. Közel egymillió embert öl meg a malária évente.

Az új film segítheti a malária gyógyítását is, hiszen már képi eredmények is megerősítik azt a tényt, ha meg lehetne a parazitákat állítani abban, hogy belebújjanak a vörös vérsejtekbe, meg lehetne állítani a betegség terjedését is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a film elkészítéséről – angolul (Gizmodo)

A film (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik