Tudomány

Egy új szerrel visszaszorulhat a malária

Egereknél a kísérleti maláriaszer egyetlen adagja hatékonynak bizonyult a fertőzés ellen - közölték kutatók a Science tudományos magazin legfrissebb számában.

A nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint az NITD609 jelű kísérleti szer hatékony volt a maláriáért felelős két leggyakoribb parazita – a Plasmodium falciparum és a Plasmodium vivax – ellen, valamint más, gyógyszereknek már ellenálló törzzsel szemben is.

Az egereken végzett tanulmányból az derült ki, hogy a szerből egyetlen, szájon át beadott adag elegendő volt a fertőzés megszüntetéséhez.

Az embereknél való alkalmazás előtt még szükség van a készítmény biztonságosságára vonatkozó vizsgálatokra. Amennyiben azok pozitívan végződnek, a humán klinikai próbák még ez év végén megkezdődhetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 243 millió maláriás eset van világszerte, és ebből 863 ezren halnak meg. Bár a malária megelőzhető és gyógyítható, Afrikában jelenleg is 45 másodpercenként hal meg benne egy gyerek.

A malária parazitája egy fertőzött ember vérét szívó nőstény Anopheles szúnyog nyálával kerül át más emberbe. A paraziták néhány hétig a megfertőzött ember májában maradnak, majd a véráramba jutnak, megfertőzik a vörösvérsejteket és tovább szaporodnak.

Jelenleg a legjobb kezelés maláriára egy igen drága gyógyszeres terápia, míg az olcsóbb maláriaszereknek a betegség egyre többször ellenáll. A most kísérletezett szer a hatóanyagok új csoportjába tartozik, és 12 ezer vegyület közül választották ki potenciális gyógyszerjelöltnek. Az új hatóanyag egy olyan fehérjét támad meg a parazitában, amelyet a mostani maláriaellenes szerek nem vesznek célba.

Szakemberek szerint a Novartis kísérleti szere, az NITD609 ráadásul nagy mennyiségben és olcsón lenne előállítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik