Tudomány

A szív is “megfullad” a szmogban

Kanadai kutatók friss tanulmánya szerint a hirtelen szívhalálesetek hátterében a légszennyezés is állhat.

Gopal Sivagangabalan torontói kutató és munkacsoportja vizsgálatával arra hívta fel a figyelmet, hogy súlyos, gyakran életveszélyes szívritmuszavarok is létrejöhetnek a szmog következményeként.

A Torontóban dolgozó kutatók azt vizsgálták, hogy a szívritmus szabályozásának mechanizmusát milyen módon és mértékben befolyásolja a városi szmognak megfelelően szennyezett levegő belégzése.

A munkacsoport 25, önként jelentkező 18-50 éves embert tartott négy alkalommal két órán át a porral-füsttel pontos mértékben szennyezett levegőjű laboratóriumban, miközben szívüket EKG-felvétellel figyelték.

A megfigyelések azt igazolták, hogy a szennyezett levegőben eltöltött órák alatt még az egészséges emberek szívműködésében is zavarok észlelhetők, melyek életveszélyes állapothoz is vezethetnek.

A kutatók szerint ez még valószinűbbé teszi, hogy a károsodott szívű betegek esetleg súlyos tünetekkel, akár életveszélyes szívritmuszavarokkal reagálhatnak a finom porral, korommal, füsttel szennyezett nagyvárosi levegőre.

A kanadai munkacsoport hangsúlyozza: eredményeik alapján nem tisztázható, hogy a légszennyeződés mely alkotórészei okozzák a biztonságos szívműködés zavarát, és további részletes vizsgálatokat javasolnak.

Ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra, hogy a városi légszennyezés csökkentésének fontos szerepe lehet a szívritmuszavarok okozta halálesetek megelőzésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik