Tudomány

A nők szíve más?

A kórházba bekerülő nőbetegeket gyakran nem kezelik olyan korszerű terápiával, mint a férfiakat.

Ez főleg az Egyesült Államokban keltett feltűnést, amikor kiderült, hogy a rohammentő által beszállított nőket tovább váratják, lényegesen később kerülnek szívkatéterezésre vagy esetleg szívműtétre, mint a férfiak.

Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a szívroham esetén a nők később hívják maguk miatt a mentőt, mint családjuk férfitagjainak hasonló tünetei esetén, másképp mondják el panaszaikat, melyek gyakran inkább ideges eredetűnek tűnnek, mint infarktusnak. Vannak azonban egyéb okai is a különbségnek.

Mind a korszerű orvosi beavatkozásokat, mind a kipróbálás alatt álló, új gyógyszereket engedélyezés klinikai próbák sorának vetik alá. Marco Stramba-Badiale áttekintő tanulmánya, amely a European Heart Journal című folyóiratban jelent meg, az eddigi tudományos közlemények alapján igazolta, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre vonatkozó vizsgálatokba lényegesen kevesebb nőt vontak be.

Mindez azért fontos, mert a különböző gyógyszerekre, beavatkozásokra a férfiak és a nők másképp reagálnak. A nőbetegekre vonatkozó hatás tisztázására a férfibetegeken nyert eredményekből nem mindig lehet pontosan következtetni. Az is kiderült, hogy az európai tanulmányokban a nőbetegek aránya még rosszabb: 16-25 százalék.

Az EuroHeart program a nőbetegek érdekében célul tűzte ki, hogy az új vizsgálatokba hasonló számú nőt vonjanak be, mint férfit, így téve biztnságosabbá a nőbetegek kezelét.

Ajánlott link: Magyar Nemzeti Szívalapítvány – EuroHeart

Ajánlott videó

Olvasói sztorik