Tudomány

Így készül egy dinoszauruszfej

Mintha egy gyurmafilmet látnánk. Lenyűgöző videó készült az újonnan felfedezett T. rex ős rekonstrukciójáról.

Megtalálták a “zsarnokgyík”, azaz a Tyrannosaurus rex korai ősét, amely a mai Argentína észak-keleti részén élt 230 millió évvel ezelőtt.

Az Eodromaeus, azaz a “hajnali futó” rettegett leszármazottjához képest aprócska volt – testhossza mindössze 1,2 méteres, súlya pedig nem haladta meg a 4,5-6,8 kilogrammot. Szerény méretei ellenére az Eodromaeus ugyanúgy két lábon közlekedett, ahogy a zsarnokgyík, és farka, mint a T. rex esetében, kiegyensúlyozó szerepet tölthetett be.

Az Eodromaeus sok hasonlóságot mutat az Új-Mexikóban talált korai húsevő dinoszaurusszal, a Tawával. Ez arra enged következtetni, hogy a triász korban a korai dinoszauruszok “ingáztak” az amerikai kontinens északi és déli része között.

A felfedezés újdonsága, hogy a “hajnali futót” mindössze néhány millió év választja el a dinoszaurusz korszak kezdeteitől. A kutatások azonban nem biztatnak túl sok eredménnyel, mivel az alatt a kőzetréteg alatt, amelyben az Eodromaeust felfedezték, nem maradtak fenn csontok.

A T. rex ős kampós fogaival rágta a húst, arca, nyúlánk és hosszúkás volt. A New Scientist magazin számára egy meglepő animáció készült arról, hogyan nézhetett ki az Eodromaeus feje.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a felfedezésről – angolul (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik