Tudomány

Verlaine feladja a harcot (1896)

Párizs, január 8. – Ezen a napon hal meg nyomorban, az alkohol rabjává lett nagyszerű francia költő, Paul Verlaine.

Hogy mi jut először eszünkbe Paul Verlaine-ről? Nos, alighanem dobogós helyen végezne a válaszok között az abszint, az Őszi sanzon és Arthur Rimbaud.

Az abszint tette tönkre, Rimbaud befolyásolta mindennapjait, az Őszi sanzon pedig legismertebb verse az 1844. március 30-án, Metzben született szimbolista költőnek.

Jómódú szülei jogi pályára szánták, de őt csak az irodalom érdekelte, és 22 éves korában már meg is jelent első verseskötete, a Szaturnuszi költemények. Későbbi kötetei: Gáláns ünnepek (1869) A jó ének (1870), Jóság (1881), Hajdan és nemrég (1885), Párhuzamosan (1889).

Az Őszi sanzon – megzenésített vers, eredeti nyelven:

Amikor 1870-ben feleségül vette Matild nevű ismerősét, még senki sem gondolhatta, hogy nemsokára egy férfi játssza életében a döntő szerepet. Hiába született meg fia, nem foglalkozott vele, nejét verte (bár 1870-ben még hozzá írta A jó ének című verset), el is váltak.

1871-ben ismerte meg Arthur Rimbaud-t, és ezzel kezdetét vette egy nagyvilági életstílus. Mindketten kicsapongó életet éltek, Verlaine az alkohol (főleg az abszint) rabja lett.

Paul Verlaine: Arthur Rimbaud-nak (részlet – Illyés Gyula fordítása)

Bámulják majd a nők, izmos, szálfa kamasz szépségedet, mely oly ravasz, paraszti szépség, hogy nem vágyhat reá csak indolens merészség.

Lebírtad a halált, – szobornak így maradsz: a tiszta gyönyörök felső fokát elérve fehér lábbal tiporsz az Irigység fejére!

Folyamatosan utazgattak, de sokat veszekedtek is. Ez vezetett oda, hogy Brüsszelben egy hirtelen gondolattól vezérelve Verlaine

Rimbaud kezére lőtt

, miután szakításukról vitatkoztak. Emiatt (és szodómia vádja miatt) két év börtönbüntetésre ítélték.

A börtön megváltoztatta, vallási témájú verseket kezdett írni. Szabadulása után felkereste egykori szerelmét, és arra biztatta, ő is álljon a hit mellé. Ő maga Párizsba költözött, és szegényen, nyomorban, alkoholistaként halt meg 1896-ban.

A Teljes napfogyatkozás című filmből – részletek:

Ő a szimbolizmus megalapítója, valójában Rimbaud és Mallarmet felfedezője. Költészetét ugyan szerették kortársai, de homoszexuális kapcsolata miatt sokan undorodtak tőle.

Legismertebb verse, az Őszi sanzon 1864-ben született meg, amely nem más, mint egy hangulat, egy impresszió leírása.

Verlaine és Rimbaud kapcsolatáról szól az 1995-ben készült Teljes napfogyatkozás (Total eclipse) című film, amelynek főszereplője, a Rimbaud-t alakító Leonardo di Caprio. Verlaine-t David Thewlis alakítja. A filmet Agnieszka Holland rendezte.

AJÁNLOTT LINKEK:

Verlaine versei magyarul (mek.oszk.hu)
Paul Verlaine élete (wikipedia)
Verlaine versei angolul és franciául (press.uchicago.edu)
Paul Verlaine élete II. (enciklopedia.fazekas.hu)
Biográfia (hu.shvoong.com)
A Teljes napfogyatkozásról (port.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik