Tudomány

Mitől hullanak a madarak?

Egy biztos: nem a rémülettől és nem is a tűzijátékoktól riadt meg a földre zuhant több ezer rigó.

Az arkansasi Beebe-ben ötezer feketerigó hullott az égből nem sokkal éjfél előtt, ezt a napokban Louisianaban az autópálya mellett ezer majd a Svédországban Falköping városában ötszáz vörös szárnyú rigó követte.

Több elmélet látott napvilágban azzal kapcsolatban, mi okozhatta a madarak pusztulását. A legnépszerűbb ezek közül az, mely szerint a madarak megrémültek valamitől, vagy pedig betegek lehettek.

A ijedtség, a stressz okozta sokk a közvélekedéssel ellentétben nem okozhatta a rigók hirtelen halálát – állítja a Discovery News szakértője – Benjamin Radford. Kizártnak tartja a tűzijátékok vétségét. A tűzijátékok miatt nem történt soha hasonló jelenség. Közvetetten kiválthat a rémület halált, a madarak esetében ilyen egy hirtelen ütközés egy nagyobb tárggyal, repülőgéppel. Azonban akkora tárgy nincs, amely egy egész raj pusztulását okozza.

Karen Rowe ornitológus ragaszkodik ahhoz az elmélethez, hogy magaslégköri vihar, jégeső és villámcsapás felelős a madarak vesztéért. Egy zivatarfelhő kialakulásával a magaslégköri áramlás magával sodorhatta a madárcsapatot, később ez a felhő ürülhetett ki a madarakat a földre szórva (hasonló folyamatok felelősek a békaesőkért is).

A kutatók kizártnak tartják a mérgezés és betegség lehetőségét. A madáresők között fizikai összefüggés nincs. Jelenleg boncolják az amerikai állattetemeket, és remélik miharabb sikerül megfejteni az égből potyogó madarak rejtélyét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megöli a rémület az állatokat? – angolul (Discovery News)

Összefoglaló a madárhullás lehetséges okairól – angolul (CNN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik