Tudomány

Összezavarja a madarakat a meleg

A nyári hideg, illetve az októberben és novemberben tapasztalható szokatlanul meleg időjárás a madarak bioritmusát is megzavarta.
Kapcsolódó cikkek

Az Magyar Madártani Egyesület munkatársaihoz számos bejelentés érkezett az állatok megszokottól eltérő viselkedésformáiról: a későn költő fecskék és az itthon maradt gólyafiókák után több új széncinege fészekaljról is tudomást szereztek. A novemberi fiókák kirepülésére pedig csak akkor van esély, ha továbbra is enyhe marad az időjárás. Az ország más részein is megfigyelték a faj kései költését.

Hasonló a helyzet a molnárfecskékkel is, amelyek jelentős része általában szeptember közepére elhagyja az országot, és már csak az északi vonuló állományok utolsó átrepülő példányaival lehet találkozni. Idén azonban még októberben is érkeztek jelentések fiókás fészekaljakról. Ezek a szélsőségesnek nevezhető költések minden bizonnyal a hűvös júniusi idő következményei, ami miatt több faj is “megcsúszott”, és pótköltésbe, néhány madár esetleg harmadik költésbe kezdett.

A szervezet augusztus-szeptemberben kampányt folytatott a kényszerűen itthon maradó, elkésett gólyafiókák megmentése érdekében. A nyár végi mentés sikeres volt, a fészekben ülő fiókák mentőhelyekre kerültek, a fészket elhagyó, de el nem vonuló gólyafiókák problémája pedig csak a kemény fagyok beköszönte után várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik