Tudomány

Veszélyben a Nagy-korallzátony

Rovarirtó szerrel, különböző tápanyagokkal és más típusú káros mezőgazdasági hordalékkal szennyezett árvíz hömpölyög az ausztráliai Nagy-korallzátony felé.

Egyelőre nem lehet pontosan felmérni a hetek óta tartó özönvízszerű esőzések nyomán kialakult árvíz korallzátonyra gyakorolt hatását, az azonban már most biztos, hogy “masszív” jelenségről van szó, mely alkalmas arra, hogy eltolja a táplálékláncot és jelentősen befolyásolja a rendkívül robusztus ökoszisztéma működését.

A káros hordalék, amely már most 40 kilométerre nyúlik ki a tengerbe, s a következő hetekben akár több száz kilométerrel a parttól is éreztetheti hatását, erős nyomás alá helyezi a korallokat, s ezzel csökkenti ellenállóképességüket a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben, valamint lassítja regenerálódásukat egy ilyen eseményt követően.

Ugyan az árvizek mindig is jellemzőek voltak, eddig nem fordult elő, hogy ilyen mennyiségű veszélyes hordalékot szállítottak volna a korallzátony közvetlen közelébe. Az árvíz önmagában is az egyik legnagyobb az elmúlt évtizedek áradásai közül.

A hordalék egyelőre a Nagy-korallzátony Tengeri Park nevű természetvédelmi terület déli részét érinti legsúlyosabban, de a szakértők attól tartanak, hogy a szennyeződés feljuthat a turisták által felkapott Whitsunday-szigetek térségébe is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik