Tudomány

Megkövült korallok beszélnek a klíma változásáról

Administrator
Administrator

2010. 07. 11. 13:26

Az éghajlatváltozás nagyon megviseli az Ausztrália partjai közelében elterülő Nagy-korallzátonyt: az egyre melegebb vízben haldokolnak a korallok.
Korábban a témában:

A korallok pusztulásával számos növény- és állatfaj lakóhelye került veszélybe. Az, hogy miként reagál a világ természeti kincsei közé tartozó képződmény a jövőbeli klímaváltozásokra, nehéz kitalálni. Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatainak köszönhetően azonban lehetségessé válhat a korallokból való jóslás.

A tudósok tavasszal egy hathetes expedíció során megkövült korallokat vágtak ki a zátony egy ősi, rég elhalt részéből. A mintákat jelenleg kilenc ország harminc kutatója vizsgálja a brémai tengerbiológiai központban. Az összesen több mint 225 méter hosszú korallminta 10-20 ezer évvel korábbról, az utolsó jégkorszak záró szakaszából származik. Ebben az időszakban a tenger szintje hirtelen megemelkedett, és az éghajlat gyorsan változott. A kutatások arra keresnek választ, hogy ennek milyen hatása volt a korallzátony ökoszisztémájára.

A tudósok azt remélik, hogy a minták tanulmányozása után már tudni fogják, mi váltotta ki a korallok pusztulását, és mi tette lehetővé újabbak keletkezését. A kutatás a Nagy-korallzátony jövőjére is fényt vethet: kiderülhet, mennyire képes ellenállni a természeti képződmény az éghajlati változásoknak. A 9 millió eurós expedíció eredményei egy éven belül várhatóak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.