Tudomány

Korallfehéredés Hawaiin

Több millió négyzetméteren pusztulnak a korallok a klímaváltozástól. A fehéredés ennek a bizonyítéka.

Szeptemberben a lakatlan, hosszan elnyúló Északnyugati Hawaii-szigetek térségében, a Papahanaumokuakea nevű tengeri természetvédelmi területen tervezik tanulmányozni a korallfehéredés jelenségét.

Szeptember a legmelegebb hónapnak számít Hawaiin, kutatók idén már augusztusban 27,78-28,89 Celsius-fokos felszíni hőmérsékleteket mértek, ami különösen melegnek számít ilyen északi vizeken.

Randall Kosakinak, a Papahanaumokuakea igazgatóhelyettesének elmondása szerint a kutatók egy hét múlva indulnak útnak a Hiialakai nevű hajó fedélzetén a távoli atollok irányába.

Megjegyezte, hogy egy délkelet-ázsiai meleg tengeri áramlat éppen ebben az időszakban nyomul be a Csendes-óceán északi részébe. Egy legalább 2-4 héten át tartó, megszokottnál melegebb periódus már valószínűleg beindíthatja a folyamatot.

KORALLFEHÉREDÉS

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza.

Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra, ezen keresztül pedig az emberekre is.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) becslései szerint 1997-1998 óta ez a legsúlyosabb korallfehéredés. A kilencvenes évek második felében világszerte a korallok 16 százaléka pusztult el.

Az Északnyugati Hawaii-szigetek térségében él az amerikai vizekben található korallok 69 százaléka. Jelentős korallfehéredés legutóbb 2002-ben és 2004-ben zajlott le.

Ajánlott videó