Tudomány

Kína rájött a nukleáris újrafeldolgozás titkára

Ezzel véges urántartaléka felhasználhatóságának idejét 3000 évvel toldotta meg.
Kapcsolódó cikkek

A kínai tudósok több mint húszéves titkos kutatómunkájának sikere, hogy megtalálták az újrafeldolgozás vegyi folyamatának lehetőségét, amely Vang Csün-feng, a projekt igazgatója szerint “hatékony és biztonságos”.

Mint a CCTV-nek elmondta, az ország jelenleg mintegy 70 évre elegendő uránkészlettel rendelkezik, de az új technológiának köszönhetően ugyanez a mennyiség háromezer évig is kitart.

Az eljárás kikísérletezésére a kínai országos atomvállalat (CNNC) úgynevezett 404-es gyárában került sor. A felfedezés eredményeként az urán atomerőművi felhasználhatósága meghatvanszorozódik.

Kína, a világ második legnagyobb gazdasága számára rendkívül fontos volt az egyébként nem ismeretlen technológia kifejlesztése, mivel energiaígénye rohamosan nő, s tervei szerint 2020-ig 40 gigawattra növelné nukleáris energiaforrásainak teljesítményét a jelenlegi 9 gigawattról. Az országban 12 atomerőmű üzemel és 25 reaktor van építés alatt.

Jelenleg Oroszország, India, Japán és több európai ország képes még a nukleáris üzemanyag újrafeldolgozására, de valamennyien ipari titokként kezelik az eljárás lényegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik