Tudomány

Jövőre megnyílik Csernobil

2011-ben a turisták számára is szabad a belépés a csernobili tiltott területekre.

2011-től megnyílik az a tiltott terület Csenobilban, azaz a “fekete ürüm” városában, ahol a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa zajlott le az emberiség történelmében.

A területet 1986-ban, az atomeraktor felrobbanása után zárták le. A reaktor megsemmisülésekor a környező települések, köztük Pripjaty kiürítését azonnal elrendelték. A mai napig csak felügyelettel lehetett tartózkodni a helyszínen, online jelentkezés után, szigorú körülmények között vitték be a turistákat egy-egy túrára a kihalt területekre – az internetes szlengben, Tarkovszkij filmje nyomán csak sztalkernek nevezett – idegenvezetők.

Az ökoszisztéma azóta megújult, és szinte mindent benőttek a környező növények, a sugárzás mértéke is csökkent. Így megérett a változásra Csernobil. Az ENSZ fejlesztési programja a zászlójára tűzi Ukrajna nukleáris biztonságát. Ebbe az is beletartozik, hogy új szigetelést kap a hírhedt négyes reaktort rejtő “betonkripta”, mely így húszezer tonna súlyú, 345 méter magas, majdnem egy kilométer széles és fél kilométer hosszú lesz.

A csernobili zónamegnyitásnak még nincs kitűzött időpontja, de a körzetet eddig karbantartó személyzet és a “sztalkerek” valószínűleg nagyobb látogatottságot remélhetnek majd az ötven kilométer hosszan elnyúló zárt övezet megnyitása után.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a 2011-es csernobili tiltott területek megnyitásáról – angolul (Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik