Tudomány

A jövő orchideái: hibernált magokból

A "fagyasztott" orchideamagokra a botanikusokon kívül egy titokzatos nevű szervezet is vigyáz.

Hatalmas feladat vár az egyelőre mélyhűtött álomba szenderült orchideamagokra, ugyanis ezek az üvegfiolákba zárt apróságok fogják biztosítani a világ egyik legnépszerűbb virágjának túlélését.

A pusztulás egyik oka az erdei fajok túlzott kereskedelmi felhasználása, a másik a klímaváltozás, amely valószínűleg jelentősen felgyorsítja majd jó néhány faj eltűnését az elkövetkező negyven év során.

Az egyelőre hibernált állapotban lévő orchideamagokra a botanikusokon kívül az OSSSU nevű szervezet is vigyáz, amelynek titokzatos kezdőbetűi az Orchid Seed Stores for Sustainable Use – Orchideamag-raktárak a fenntartható hasznosításért – szavakat rejtik.

Ecuadorban a Cuenca Egyetem vállalta, hogy kicsíráztat 35 ezer példányt a legkapósabb orchideafajtákból, majd ebből alacsony áron kínál átadásra 10 ezer növényt, hogy telítse a piacot és megszüntesse a virág iránti igényt.

A maradék 25 ezer palántát pedig folyókhoz közeli erdőkben, botanikus kertekben és az egyetemen fogja elültetni, hogy ezzel növelje az ökoturizmust és a virágok megbecsülését is.

AZ ORCHIDEÁK HIBERNÁLÁSRÓL SZÓLÓ MEGÁLLAPODÁS

Az OSSSU célja egy olyan nemzetközi virágmagbank-hálózat létrehozása, amellyel biztosíthatóvá válik az orchideák utánpótlása.

Az OSSSU szervezetéhez tartozó 23 ország szakemberei öt napon keresztül tárgyalták az orchideák megmentésének lehetséges módszereit.

A találkozón a szakemberek arról állapodtak meg, hogy minden ország lefagyaszt – nagyjából -20 ºC-on – egy nagyobb mennyiségű virágmagot az őshonos orchidea fajaiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik