Tudomány

Nem rothad másfél hónapig

Administrator

2010. 10. 22. 07:53

Negyvenöt napig eltartható sárgadinnyét állítottak elő mexikói biológusok.
Korábban a témában:

A génmódosított gyümölcs amellett, hogy tovább eltartható, sokkal zamatosabb és tömörebb a húsa, mint a hagyományos, természetesen kifejlődött dinnyének.

A mexikói nemzeti politechnikai intézet kutatóközpontjának munkatársai felfedezésükért megkapták az idei élelmiszertechnológiai díjat Mexikóban.

Miguel Engel Lim, a kutatócsoport vezetőjének állítása szerint, eljárásuk segítségével a gyümölcs normál tartóssága anélkül ötszörözhető meg, hogy megpuhulna vagy elveszítené formáját. Egy hagyományos sárgadinnye csak tíz napig tartható, ez másfél hónapig.

A tudósok a sejtfalakban lévő zsírsavak lebontásáért felelős proteint kapcsolták ki. Korábban felfedezték, hogy ez a protein a növekvő csírában még inaktív. Hogy kísérleteik leginkább valóságszerűek legyenek, a génmanipulált gyümölcsöket 21 Celsius fokon tárolták.

Ezzel a módszerrel a többi, sok gyümölcshússal rendelkező gyümölcs, például az eper vagy a papaya tartóssága is meghosszabbítható.

AJÁNLOTT LINK

Mexikói Nemzeti Politechnikai Intézet

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.