Nem rothad másfél hónapig

Negyvenöt napig eltartható sárgadinnyét állítottak elő mexikói biológusok.
Korábban a témában:

A génmódosított gyümölcs amellett, hogy tovább eltartható, sokkal zamatosabb és tömörebb a húsa, mint a hagyományos, természetesen kifejlődött dinnyének.

A mexikói nemzeti politechnikai intézet kutatóközpontjának munkatársai felfedezésükért megkapták az idei élelmiszertechnológiai díjat Mexikóban.

Miguel Engel Lim, a kutatócsoport vezetőjének állítása szerint, eljárásuk segítségével a gyümölcs normál tartóssága anélkül ötszörözhető meg, hogy megpuhulna vagy elveszítené formáját. Egy hagyományos sárgadinnye csak tíz napig tartható, ez másfél hónapig.

A tudósok a sejtfalakban lévő zsírsavak lebontásáért felelős proteint kapcsolták ki. Korábban felfedezték, hogy ez a protein a növekvő csírában még inaktív. Hogy kísérleteik leginkább valóságszerűek legyenek, a génmanipulált gyümölcsöket 21 Celsius fokon tárolták.

Ezzel a módszerrel a többi, sok gyümölcshússal rendelkező gyümölcs, például az eper vagy a papaya tartóssága is meghosszabbítható.

AJÁNLOTT LINK

Mexikói Nemzeti Politechnikai Intézet

Ajánlott videó mutasd mind

Ilyen lehet Magyarország 2050-re

Elsorvad a vidék, az élővilág kiüresedik, sok őshonos fajunk eltűnik, a tájat kevés, és azonos fajokból álló, egysíkú élőhelyek fogják uralni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.