Tudomány

Implantátum a horkolás ellen

Nemcsak a kellemetlen zajokat, hanem egy komoly légzészavart is kezelheti egy új, beültethető kísérleti eszköz.

A légzéskimaradással járó alvásnak vége lehet. Ugyanis egy új eszközzel gyógyítható lenne az alvási apnoe.

Így hívják a légzéskimaradást, ami különböző okok miatt alvás közben lép fel. Egy-egy szunyókálás közbeni horkantással járó légzésszünet még nem akkora probléma, azoknál azonban, akiknél gyakrabban fordul elő a zavar – a központi idegrendszeri tényezők mellett orr-gége-garat-mellkas elváltozásai miatt – komoly levegővételt nehezítő problémákkal küszködnek.

A minneapolisi székhelyű Inspire Medical Systems száz alvási apnoéval élő páciens bevonásával kezdi meg a módszer tesztelését.

A kísérleti implantátum alvás közben enyhe elektromos árammal stimulálja a nyelvtővel összeköttetésben lévő ideget annak reményében, hogy a nyelv izmai így nem lazulnak el teljesen, és nem záródnak el a felső légutak.

Az új módszert kifejlesztő szakemberek nem pusztán javulást várnak a készülék használatától, hanem gyógyulást remélnek.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek adatai szerint 12 millió amerikainak van alvási apnoéja. Különösen gyakori a túlsúlyos emberek és a középkorú férfiak körében, de bárkinél előfordulhat az alvásfüggő légzészavar ezen formája. Az új kísérleti implantátum első próbái január végéig zajlanak az Egyesült Államokban és Európában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Alvási apnoe (Egészségkalauz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik