Tudomány

Miért halt ki az elefántmadár?

David Attenborough az elefántmadár rejtélyének nyomába eredt.
Kapcsolódó cikkek

Az elefántmadár egykoron Madagaszkár szigetén élt. A hatalmasra nőtt röpképtelen madarak robusztus testtel, hosszú nyakkal és kis fejjel rendelkeztek, a legnagyobb fajok magassága meghaladta a 3 métert, tömegük a 450 kilogrammot. Tojásaik legnagyobb átmérője meghaladta a harminc centit. Hatalmas rántottát lehetett volna belőle sütni, hiszen kilenc liter folyadékot tartalmazott.

Mindmáig rejtély, mi okozhatta az elefántmadarak kipusztulását..

A Madagaszkárra érkező európai tengerészek az 1600-as években még látták az óriásmadarakat, amelyek egyes beszámolók szerint az 1700-as években haltak ki.

A szakértők azonban úgy vélik, hogy az elefántmadár-populáció nagyobb része ezer éve hallhatott ki, s csupán a sziget eldugott zugaiban maradhatott fenn néhány példány.

Sir David Attenborough, aki fél évszázada látogatott Madagaszkárra, s azóta egy elefántmadár-tojás büszke birtokosa, úgy véli, hogy aligha a túlzott vadászatban keresendőek az okok, mivel a madarak egyetlen csőrcsapásukkal széthasíthattak volna egy embert..

Meggyőződése szerint, a bennszülött lakosság nagy becsben tartotta az óriásmadarakat. Azonban a tojásfogyasztást semmi sem gátolhatta. A tojásokat rendszeresen megették, s ez gátolta a hatalmas madarak fennmaradását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik