Tudomány

A teremtés első szerve: a bőr

24.hu
24.hu

2010. 12. 13. 13:02

Megoldódott "a tyúk és a tojás" kérdése. Mindegyiküket megelőzte a bőr.
Korábban a témában:

A bőr kialakulása ugródeszkát jelentett a többsejtű állatok további fejlődéséhez. A többsejtű állatok evolúciójának egyik kulcsfontosságú epizódja volt, mikor a szivacsszerű élőlények belsejét egy külső sejtréteg kezdte beborítani.

1960 óta ismert, hogy a szivacsokat egy csúszós anyag fölött egyfajta hámréteg borítja, ez egy amolyan “ősbőr”, mely még nem működik tökéletesen, de a bonyolultabb szervezetek kialakításában már mérföldkőnek számított.

A szivacsok voltak az első többsejtű állatok, amelyeket az élet “bőrrel” áldott meg, hogy megvédje és elszigetelje belsejüket a környezetüktől.

Scott Nichols a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója szerint, aki a Amphimedon queenslandica szivacsféle vizsgálatáról írt tanulmányt, lényegében a szivacsok bőre előtt nem beszélhetünk külsőről és belsőről, és nem beszélhetünk fejlettebb testformákról sem.

A bőr kifejlődése után kezdődött el a testekben az a kémiai jeláramlás, mely lehetővé tette a többsejtű élőlények számára, hogy szerveket növesszenek. Kialakult a szervezet teljes elkülönülése a külvilágtól, s felépültek az első elkülönített rendszerek, melyek nélkül nem létezhetnénk mi emberek sem.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a bőr kialakulásáról – angolul (New Scientist)

Tanulmány a bőr szerepéről – angolul (PLoS One)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(Original Caption) Supporting the U.S. Army northern area command's March of Dimes is Private Nick Clooney, brother of singer Rosemary Clooney. He is a disc jockey for the Armed Forces network "Platter Parade," broadcast yearly in support of the campaign to raise funds for the fight against infantile paralysis.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.