Tudomány

Az Öreg Kékszemű, Frank Sinatra születésnapja (1915)

Hoboken, december 12. – A 20. század egyik legkarakteresebb énekhangjával megáldott Frank Sinatra ezen a napon született New Jerseyben.

Amikor Francis Albert Sinatra nem sírt fel születésekor, aligha gondolta volna bárki is róla, hogy generációk meghatározó előadója lesz. Nagy testsúllyal jött világra, és végül nagyanyja hidegvíz alá tartotta, amitől a kis test lélegezni kezdett, majd fel is sírt. Frank Sinatra rögtön megvívta hát első háborúját, és meg is nyerte azt.

Gyerekként voltak konfliktusai abból, hogy szülei olasz bevándorlók voltak, de mikor a középiskolában utánozni kezdte a neves színészeket és előadókat, egyre népszerűbb lett társai körében (már 8 évesen énekelt egy helyi lokálban aprópénzért). 16 évesen tehetségkutatót nyert a Hoboken Four tagjaként, jutalmul koncertkörutat kaptak. Kilépett a csoportból, hazatért, otthon, New Jerseyben énekelt, heti 15 fontért.

Harry James segítségével és bandájával 1939-ben adta ki első felvételét, melyből el is fogyott 8000 darab. A későbbi korai lemezei akkor váltak értékessé, amikor már Sinatra a topon volt.

Sinatra Show Dean Martinnal és Bing Crosbyval:

Karrierjében fordulópont volt, amikor ebben az évben találkozott Tommy Dorsey-vel. Ő kérte fel énekesnek a zenekarába. Egy év alatt 40 dalt vettek fel, és mivel a zenekar kedvelt banda volt, mindez meghozta számára az ismertséget (1942-ben otthagyta Dorseyt).

A 40-es évekre ünnepelt sztár lett, amit segített, hogy perforált füle miatt (a születéskor sérült meg) alkalmatlan volt a katonaságra, így „kihagyta” a II. világháborút. Egy újságíró szerint Sinatrát még Hitlernél is jobban utálták a II. világháborúban, hiszen a harcok helyett folyamatosan fellépett, és gyönyörű nők társaságában fotóztatta magát.

1949-ben Gene Kellyvel együtt szerepelt, rádiós showt vezetett. Egy évre rá megsérült a hangszála, gödörbe került, de 1951-ben berobbant Las Vegasban saját műsorával. 1953-ban ismét jó irányba haladt karrierje, annak köszönhetően, hogy megnyerte a Legjobb Mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Most és mindörökké című filmben nyújtott alakításáért (a téma Pearl Harbour volt).

It was a very good year:

Az NBC, majd a Capital Records szerződtette, az 50-es és 60-es években albumjai a slágerlisták élén tartották. Saját kiadót alapított (Reprise Records). 1965-re Grammy és Emmy-díjas lesz, a Strangers in the night című slágere az első olyan dal volt, amely nemcsak az amerikai, hanem a brit slágerlisták élére is feljutott. 1967-ben a Something stupid ugyanígy „tett” (ezt lányával, Nancyvel énekelte).

Érdekesség, hogy a My way című dalt azonosítják legtöbben személyével. Pedig ezt a dalt Paul Anka egy francia dal alapján írta és eredetileg nem is neki szánta, hanem David Bowienak. A brit menedzsereinek azonban nem tetszett a szöveg. (A My way alapján Sinatra Doktrínának nevezik a Szovjetunió 80-as évekbeli enyhe politikáját a kelet-európai országokkal szemben, akik saját útjukat járhatták.)

My way – a legsikeresebb Sinatra-dal, 1974:

1974-ben visszatért a vegasi Caesar Palace-ba, holott korábban a tulajdonos pisztolyt szorított a fejéhez egy veszekedés után. 1980-ban újra kiadta legnagyobb slágereit, sikere még ekkor is nagy volt. 1990-ben, 75. születésnapján Ella Fitzgeralddal énekelt, és amerikai turnéra indult. 1993-ban Duettek címmel adott ki lemezt, partnerei ingyen vállalták a felkérést. 1995 februárjában 1200 vendég előtt egy privát partin lépett fel utoljára nagyközönség előtt.

1994-ben kapta meg a Grammy Életműdíjat (további díjait, albumai listáját itt megtekintheti). Bono, a U2 énekese köszöntötte és beszédében Bossnak, Főnöknek nevezte, erre Sinatra csak annyit mondott, még soha nem kapott ilyen köszöntést. Utolsó nyilvános szereplése 80. születésnapján volt.

Sinatrának első feleségétől, Nancy Barbatótól (1939-51) három gyermeke (Nancy, ifjabb Frank, Tina) született. Még háromszor nősült, elvette a színésznő Ava Gardnert (1951-57), Mia Farrowt (1966-68) és Barbara Marxot (1976).

Egy interjúban elismerte, hogy lelki problémákkal küzdött egész életében, elmondása szerint „18 karátos mániás depressziós” volt.

1998. május 14-én szívrohamban halt meg. „Vesztettem” – volt utolsó mondata. Halála után Las Vegasban 10 percre kihunytak a fények, Bill Clinton amerikai elnök külön megemlékezett az énekesről, Elton John pedig minden idők legjobb előadójának nevezte. Temetésén többek között ott volt Sophia Loren, Bob Dylan, Kirk Douglas, Jack Nicholson, Tony Curtis.

2008-ban bélyeget bocsátott ki emlékére az amerikai posta, az amerikai kongresszus pedig december 12-ét Frank Sinatra Napnak nevezte el. Sokan csak A Hangnak, vagy az Öreg Kékszeműnek nevezik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Frank Sinatra hivatalos oldala (sinatra.com)
A Sinatra család története és hivatalos oldala (sinatrafamily.com)
Frank Sinatra élete (wikipedia)
A Sinatra Doktrína (wikipedia)
Sinatra facebook rajongói oldala (facebook)
Frank Sinatra filmszerepei (port.hu)
Something stupid (youtube)
Let it snow, let it snow (youtube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik