Tudomány

Elsüllyedt “Atlantisz” a Perzsa-öbölben?

Régészek és antropológusok szerint nem lehetetlen megtalálni a világ legősibb civilizációját a termékeny félholdban.

Jeffrey Rose antropológus tanulmányában azt állítja, minimum hetvenötezer évvel ezelőtt egy meglehetősen fejlett emberi civilizáció uralta a Perzsa-öböl jelenleg víz alatt lévő területeit.

A legkorábbi emberi civilizáció egy termékeny patatok táplálta medencében és a buja zöld növényzettel borított területen épült föl. Ideális menedékként szoglált a hatalmas és tágas terület a környező sivatagi körülmények között. A civilizációt az utolsó jégkorszak olvadó jege miatt megnövekedett tengerszint süllyeszthette a víz alá.

Jeffrey Rose szerint ez az az időszak, mintegy 8000 évvel ezelőtt, amikor is már hihetetlenül fejlett civilizációk jelentek meg az öböl partja mentén. Ezek a civilizációk véleménye szerint nem létezhettek előzmények nélkül. Nem jöhettek csak úgy a semmiből.

Az antropológus szerint döntő bizonyíték elméretére a Jebel Faya 1 lelőhely, amelyet négy évvel ezelőtt fedeztek föl. A német Tübingeni Egyetem régésze, Hans-Peter Uerpmann három különböző kőkorszakban épült települést tárt fel a 125 ezer és a 25 ezer évvel ezelőttről származó időszakból a víz alatt.

A jövőben a búvárrégészet igazolhatja, hogy valóban helyes-e Rose meglátása, és hogy a Perzsa-öböl víze alatt rejtőzhet az eddig ismert legősibb emberi civilizáció.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tanulmány a Perzsa-öbölben elsüllyed civilizációról – angolul (Current Antropology)

Cikk a Perzsa-öbölben elsüllyedt civizációról – angolul (io9)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik