Tudomány

Egy gladiátor holttestére bukkantak Yorkban

Egy meggyilkolt gladiátor csontváza árulhatja el, hogy hol helyezkedett el római kori Eboracum - mai York - amfiteátruma.

A csontvázat mindössze 30 centiméteres mélységben fedezték fel a Yorkshire-i Múzeum felújítása közben. A férfi brutális halált halt – legkevesebb hat kardszúrást szenvedett el a küzdelem során, beleértve a tarkójára mért csapást. Mivel a csontokon nem látszanak a gyógyulás jelei, a férfi e párbajban veszthette az életét.

Andrew Morrison, a Yorkshire-i Múzeum vezető kurátora szerint a gladiátor halálakor 36-45 éves lehetett.

A férfi 179 centiméteres testmagasságával nagytermetűnek számított a római korban. Erős felépítésű, izmos ember volt, s kifejlett felső végtagjai a rendszeres kardforgatásról árulkodnak. A csigolyáin látható sérülések pedig azt valószínűsítik, hogy rendszeresen nehéz terheket emelhetett.

“Olyan területen találtuk meg földi maradványait, ahol nem ismertek római kori temetkezések, s nincs semmilyen olyan jel, ami arra utalna, hogy a férfinak megadták volna a végtisztességet “ – mondta Andrew Morrison.

Mint hozzátette, nem kizárt, hogy a legyőzött gladiátor valamiképp szégyent vallott, s holttestét egyszerűen a szemétre dobták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik